уторак, 5. мај 2015.

Шаргарепа је одлична за детоксикацију организмa

Mrkva je odlična za detoksikaciju organizma
Шаргарепа је поврће богато бета-каротеном, осим за вид одлична је и за детоксикацију организма јер садржи велике количине влакана и витамина А.

Ако се због прекомерног уживања у храни током празничних дана осећате помало тромо, надуто и теже за неколико килограма, а своме телу желите приуштити заслужено 'чишћење', побрините се да следећи пут када идете по шпецерај напуните своју корпу великим свежњем шаргарепи.

Наиме, шаргарепе су основна намирница за детоксикацију тела јер су богате антиокидансом бета-каротеном који се у телу претвара у витамин А. Научно је доказано да је шаргарепа највећи извор бета-каротена међу поврћем, јер 80 грама шаргарепе садржи више од двоструке дневне дозе потребне одраслим људима. Антиоксидантско деловање бета-каротена помаже у борби против слободних радикала који убрзавају старење, а вашој кожи враћају природни сјај.

Витамин А којег има у шаргарепи такође је неопходан за правилан рад имуног система. Ова хранљива материја штити кожу и станице које облажу дисајне путеве, дигестивни тракт и уринарни тракт те их тако одржавају здравим на начин да функционишу као баријере и обликују 'прву линију одбране' против инфекција.

Само 80 грама шаргарепе садржи чак 2 грама влакана

Шаргарепа такође садржи велику количину влакана која дигестивни систем чине здравим и помаже при балансирању нивоа шећера у крви. Само 80 грама куваних мркви садржи чак 2 грама влакана што чини више од десетине препоручене дневне дозе.

Влакна такође доприносе дужем осећају ситости, а будући да 80 грама куваних мркви садржи само 24 калорије, оне су одличан избор ако пазите на своју тежину.

Ако нисте љубитељ сирове шаргарепе, једите их куване јер су оне нешто као нутриционални бонус. Истраживање које је објавио Еуропеан Јоурнал оф Нутритион показало је да се више бета-каротена апсорбује из куване него сирове шаргарепе.



Стога, ако желите опоравити организам који сте током празника 'бомбардовали' тешком и нездравом храном, обавезно узмите већу количину шаргарепе и почните 'хрскати'. Одличне су као здрави залогај, а њихова улога при справљању укусних јела је бескрајно разнолика.

За новогодишњу детоксикацију организма и тела испробајте неке једноставне трикове који не одузимају додатно време, већ само потражују нека одрицања од нездравих ствари које вам могу штетити.

Свакако једите пуно воћа, поврћа, интегралних житарица, махунарки, несољених орашастих плодова и семенки. Пијте биљне чајеве и најмање шест до осам чаша воде сваки дан. Кофеин, алкохол, сол, шећер и прерађену храну је потребно избегавати што је више могуће. Неће бити лако, али потрудите се устрајати у томе.

Ако имате проблема са малим масним јастучићима који су се створили од калоричне хране, саветујемо да купите четку за тело и масирате проблематична подручја на телу која имају целулит. Ако сте запослени и константно изложени свакодневном стресу, јурњави и стрци, настојте успорити темпо, јер ће вам смирујуће окружење поново напунити батерије и бићете пуни енергије.

Рецепт за укусно јело од шаргарепе

За овај рецепт припрема састојака траје само десет минута, а кување пола сата. Заиста мало времена за укусан оброк богат хранљивим материјама.

Састојци су: 2 супене кашике биљног уља, 450 г огуљене и нарезане шаргарепе, 1 чен белог лука, 1 зелени чили који сте претходно очистили од семенки и ситно насјецкали, 2,5 цм огуљеног и исецканог ђумбира, 225 г црвене сочива, сок од две лимуна, 1,15 л темељца од поврћа, 30 мл исецканог свежег коријандера, со и свеже млевени црни бибер.

Припрема: Загрејте уље у великом тигању и ставите лук и шаргарепу да се динстају 3-4 минуте. Додајте бели лук, чили, ђумбир те оставите да се све скупа динста још минуту. Умешајте сочиво, сок од лимуна и темељац од поврћа. Пустите да све прокува, а затим смањите ватру, поклопите лонац и пустите да се лагано крчка 25 до 30 минута док шаргарепе и сочива не омекшају. Склоните с ватре и умешајте део коријандера, а остатак посипајте по јелу. Као прилог послужите рижу.

Хранљиве вредности оброка: 312 калорија, 8,1 г масноће, 14,3 г шећера и 0,97 г соли. Оброк садржи више од трећине дневне дозе гвожђа.

Нема коментара:

Постави коментар