Imaju više vitamina C od narandze, više beta-karotena od sargarepe, više gvozdja od španata ili prosečnog odreska, a sadrže i brojne protuupalne, protubakterijske i protugljivične svojstva. Riječ je o goji bobicama tisućljećima poznatim u tradicionalnoj tibetanskoj medicini,koje su tek nedavno našle put do zapadnih tržišta.
Rieč je o plodu grmolike biljke Lycium barbarum koja potječe iz tibetanskih predela gde je smatraju svetom biljkom i konzumiraju već više od tri hiljade godina. Stručnjaci se slažu da kao prirodan dodatak prehrani pridonose dobrobiti cijelog organizma.
Nazivaju ih crvenim dijamantima, jednom od najmoćnijih biljaka na svijetu, sretnim bobicama ili vučjim bobicama. Ukus im je blago slatkast, a oblikom i teksturom podsjećaju na grožđice. Beru se nežnom tresenjem grma, nakon čega se najčešće suše i pripremaju za konzumaciju.
Goji bobice posljednjih su godinama na zapadu uvrštene u kategoriju superhrane, ponajviše zahvaljujući rezultatima američke institucije ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) koju su razvili stručnjaci na američkim Nacionalnim institutima za zdravlje (National Institutes of Health) za merenje antioksidativne vrijednosti hrane i dodataka ishrani. Izravna povezanost između zdravstvenih blagodati namirnica i njihovih vrijednosti prema institucijii ORAC nije potvrđena. Međutim, vjeruje se da će namirnice koje su smještene više na lestvici učinkovitije neutralizirati slobodne radikale što će, prema teorijama o slobodnim radikalima i starenju, usporiti procese koji mogu doprinijeti pojavi bolesti i stanja povezanih sa starenjem.
Pojedini nutricionisti tvrde i da su goji bobice sljedeći izvor mladosti, a u Aziji ih već konzumiraju generacijama u vjeri da će tako živjeti dulje. U tradicionalnoj kineskoj medicini imaju dugu tradiciju korištenja u zaštiti jetre, poboljšanju cirkulacije i vida, jačanju imuniteta, povećanju plodnosti i promociji dugovječnosti. Za svoja svojstva mogu zahvaliti činjenici da su bogate antioksidansima, narocito karotenoidima, među kojima se izdvajaju beta-karoten i zeaksantin koji ima važnu ulogu u zaštiti retine oka i smanjenju rizika od razvoja akularne degeneracije povezane sa starošću, glavnog uzročnika gubitka vida i sljepoće kod osoba starijih od 65 godina. Stručnjaci tvrde i da su jedinstvene među voćem jer sadrže sve esencijalne aminokiseline, imaju veću koncentraciju proteina od bilo kojeg drugog voća, bogate su vlaknima i sadrže više od 20 minerala u tragovima. Imaju više vitamina C od narandze, više beta-karotena od sargarepe, više gvozdja od spanata ili prosečnog odreska, a sadrže i brojne protuupalne, protubakterijske i protugljivične elemente.
Pojedini nutricionisti tvrde i da su goji bobice sljedeći izvor mladosti, a u Aziji ih već konzumiraju generacijama u vjeri da će tako živjeti dulje. U tradicionalnoj kineskoj medicini imaju dugu tradiciju korištenja u zaštiti jetre, poboljšanju cirkulacije i vida, jačanju imuniteta, povećanju plodnosti i promociji dugovječnosti. Za svoja svojstva mogu zahvaliti činjenici da su bogate antioksidansima, narocito karotenoidima, među kojima se izdvajaju beta-karoten i zeaksantin koji ima važnu ulogu u zaštiti retine oka i smanjenju rizika od razvoja akularne degeneracije povezane sa starošću, glavnog uzročnika gubitka vida i sljepoće kod osoba starijih od 65 godina. Stručnjaci tvrde i da su jedinstvene među voćem jer sadrže sve esencijalne aminokiseline, imaju veću koncentraciju proteina od bilo kojeg drugog voća, bogate su vlaknima i sadrže više od 20 minerala u tragovima. Imaju više vitamina C od narandze, više beta-karotena od sargarepe, više gvozdja od spanata ili prosečnog odreska, a sadrže i brojne protuupalne, protubakterijske i protugljivične elemente.
Brojni su oni koji goji bobice konzumiraju u cilju pomoći u tretiranju brojnih zdravstvenih tegoba i stanja, narocito onih povezanih sa starenjem. Neka istraživanja pokazuju da mogu spriječiti rast tumorskih jedinica, osobito kod raka testisa, kao i da pomažu u suzbijanju nuspojava hemoterapija te u borbi protiv autoimunih bolesti. Koriste se kod zaštite ključnih organa, posebno jetre i bubrega, detoksikacije organizma te jačanje metaboličkih aktivnosti i poboljšanje probave. Zapažena je njihova uloga i kod koriscenja Alzheimerove bolesti, problema s pamćenjem, glavobolje, depresije povezane s prehranom, vrtoglavice, stresa, tegobe te poboljšanja koncentracije. Jačaju imunitet, kose i nokte, podižu jacinu energije, jačaju cirkulaciju i smanjuju hronični ili akutni umor. Pomažu kod poboljšanja vida, povećanja polne želje i muške plodnosti, a povoljno djeluju na nivo glukoze u krvi i holesterola. Olakšavaju tegobe usled upala i bolova u zglobovima i mišićima te bolova u leđima, kao i kod hroničnog suvog kašlja, infekcija respiratornog organa i astme. Kako konzumacija goji bobica smanjuje želju za slatkim jelima i namirnicama, pomažu i kod mršavljenja. Bitno je napomenuti da se osobama koje uzimaju lekove povezane s dijabetesom, regulacijom krvnog pritiska ili zgrušavanjem krvi preporucuje se da se pre konzumacija bobica savetuju sa svojim doktorom.
Na našem su tržištu dostupne suve goji bobice, a načini njihove konzumacije su brojni. Osim što su izvrsne kad se jedu same, kao odlična i korisna zamena za brojne grickalice, mogu se konzumirati kao dodatak žitnim pahuljicama s mlekom ili jogurtom, kao dodatak supama ili čajevima, samlevene u ukusan napitak te u kombinaciji s drugim bobicama i orašastim plodovima.
Među poklonicima goji bobica su i brojne poznate osobe poput Madonne, Elizabeth Hurley i Mische Barton, koje su izjavile da ih redovno konzumiraju zbog njihovih brojnih dragocjenih svojstava.
Нема коментара:
Постави коментар