Може ли конзумација ораха бити кључ здравог срца? Ново истраживање показује да конзумација шаке ораха пружа тренутну заштиту од срчаних болести. Редовно узимање пружило би трајну заштиту.
Научници су уочили значајно побољшање нивоа холестерола и флексибилности крвних судова, што помаже добром протоку крви, само четири сата након што су људи конзумирали орахе или орахово уље. Истраживање показује да би редовна конзумација дугорочно штитила од кардиоваскуларних болести. 'И само једна шака ораха или ораховог уља четири дана у седмици може значајно смањити ризик од срчаних болести', рекла је др. Пенни Крис-Етхертон, професорица нутриционизма на Пенн Стате Университију у Пенсилванији.
Ова студија је прва идентификовала који део ораха пружа највећу здравствену корист. И само једна конзумација 3 кашика (51 г) ораховог уља поправља стање крвних судова већ након четири сата. Уље ораха се показало посебно добрим за очување функције ендотелијалних ћелија. Реч је о ћелијама које облажу крвне судове и играју важну улогу у њиховој флексибилности. Ораси садрже омега-3 масне киселине, биљне стероле и витамин Е, а све наведено снижава холестерол и штити крвне судове
Нема коментара:
Постави коментар